10-4-2024 Rondleiding Jachtslot

Ruim een week vóór de officiële opening op zondag 21 April 2024, waren de leden van het ONG te gast op Jachtslot Mookerheide voor een rondleiding en diner. Na vele jaren van restauratie mag dit prachtige Jugendstil monument met recht een pronkstuk voor de regio genoemd worden. Vrijwilliger Henk van Nauurmonumenten (sinds 1985 eigenaar van het jachtslot) nam de leden mee in een gedetailleerde uitleg over de geschiedenis van het slot. Het is in 1904 in art-nouveaustijl / Jugendstil gebouwd naar ontwerp van de broers Oscar en Henri Leeuw jr. in opdracht van Jan Jacob Luden. In 1910 verkocht Luden het aan Antonie Marinus Vroeg, die er tot 1927 zou wonen. In de jaren dertig vestigde de Congregatie Zusters van Dominicanessen van Bethanië er een klooster. Ze vingen er vanaf 1947 uit huis geplaatste meisjes op en bouwden op het omringende landgoed woningen en een schoolgebouw met binnenzwembad. Enkele leden van het  ONG wisten zich nog te herinneren dat ze hier rond 1970 nog zwemles hebben gehad. De aangebouwde ruimtes zijn nu herkenbaar aan de afwijkende kleur van de buitenmuur zodat de originele slotwoning uit 1904 nog herkenbaarder is.
Het huis met landgoed kwam in 1985 in bezit van Natuurmonumenten. Nadat er dertig jaar in erfpacht een hotel-restaurant in gevestigd was, kwam het jachtslot leeg te staan waarbij achterstallig onderhoud zijn sporen had nagelaten.
Tussen 2013 en 2016 werden door Natuurmonumenten de historische tuinen opgeknapt en de kassen gerestaureerd. In 2019 werd op het landgoed een natuurbegraafplaats ingericht. Na 2016 begon Natuurmonumenten aan een grootscheepse restauratie, die in december 2023 voltooid is. Deel van het plan was het jachtslot zijn originele lichtroze kleur weer terug te geven, omdat de blauwe en gele tegelversieringen daarmee het beste contrasteren. Na de historische introductie nam vrijwilliger Henk de leden mee naar binnen om de verschillende vertrekken in originele staat te aanschouwen. Vooral de centrale trap met het vele houtsnijwerk en glas-in-lood-raam was indrukwekkend. Tenslotte werd er in de torenkamer nog even genoten van het fabuleuze uitzicht, waarna horeca ondernemer Roeland de Ridder en general manager Marie-Louise Buckens de leden nog eens de zakelijke mogelijkheden en  feestelijke bijeenkomsten toelichtten. Daarna werd er tijdens het diner nog even nagekletst, waarna iedereen (de meesten op de fiets door het bos) weer voldaan huiswaarts keerde.