10-11-2023 Whisky proeverij

Op vrijdag 10 november 2023 waren de leden van het ONG en enkele introduce’s te gast op de Klein Amerika Distillery. Robert en Benny maken daar een Groesbeekse whisky.

In een zeer informatieve PowerPoint presentatie kregen we allereerst te horen van Robert hoe whisky geproduceerd wordt. Het begint op het land met de gerst, waarna het product gemout wordt. Water en gist erbij geeft de zogenaamde “mash”, een fermentatie proces. De volgende stap is de ruwstook waarna deze in een tweede (en soms derde) distillatie fijnstook wordt. Door verdunning blijft er een vloeistof over met 65% alcohol. Deze gaat in een houten vat, vaak al eerder gebruikt voor bv sherry of portwijn. Een arbeidsintensief proces. En dan heb je heel veel geduld nodig…. Want minstens 3 jaar moet de drank op het hout gelagerd blijven voordat het whisky genoemd mag worden, maar eigenlijk heeft het veel meer jaren nodig om de juiste smaak te krijgen. Robert en Benny zijn nu 4 jaar bezig, de voorraad begint te groeien maar voordat de eerste flessen gebotteld worden zal nog wel even duren. En spannend is dan wat het resultaat zal zijn.

Na de presentatie zijn we rondgeleid op het boeren bedrijf van Benny waar de distillery is gehuisvest. We hebben het distilleer proces gezien en de “warehouse” waar de vaten opgeslagen liggen. Er zijn vergevorderde plannen om het whisky bedrijf in een aanbouw onder te brengen waar gasten en geïnteresseerden beter ontvangen kunnen worden. Want het is dan wel begonnen als een hobby, maar nu uitgegroeid tot een echte onderneming!

En na de rondleiding natuurlijk een proeverij. De catering werd verzorgd door whisky liefhebbers Ad en Frans, de overheerlijke zalm en paling had Gerben (viswinkel in Groesbeek) meegebracht. Vier Schotse whisky’s hebben we geproefd.  De meeste leden zijn geen geoefende whisky drinkers maar allen deden hun best om de verschillende aroma’s en smaken te ontdekken. Of er veel whisky liefhebbers bij zijn gekomen? Wel was iedereen onder indruk van het interessante proces van whisky maken en de passie van Robert en Benny. Groesbeek staat bekend als wijndorp van Nederland, maar het zal ons niet verbazen wanneer straks de Zevendal whisky ook bijdraagt aan de bekendheid van ons mooie dorp.